Nukkemaalaaja Helisa Reittola perusti 4H- yrityksen (Aeterno Aesthetics)

Kuva: Helisa Reittola

24-vuotias Helisa Reittola perusti tiistaina 28.2.2017 oman 4H-yrityksen, joka kantaa nimeä Aeterno Aesthetics. Millaisesta yritystoiminnasta on oikein kyse?

”Harrastan pallonivelnukkien maalausta (BJD, ball-jointed-dolls). Nuket valmistetaan yleisimmin hartsista (tai muista muoveista). Tämä on suhteellisen kallis, mutta erittäin antoisa ja taiteellinen harrastus. Oma harrastaminen alkoi vuonna 2009, jolloin ensimmäistä kertaa törmäsin nukkeihin internetissä. Minua kiinnosti harrastuksen monipuolisuus, tässä pääsee tekemään monenlaista: maalaamista, valokuvausta, ompelua, askartelua, kirjoittamista ja muita luovia kädentaitoja. Nukkejen koot vaihtelevat muutaman sentin pituisista jopa yli metrin pituisiin. Yleisimmät koot ovat 1/4 ja 1/3 skaalaiset nuket: esimerkiksi  1/3 skaalainen nukke on noin kolmasosan ihmisen mittasuhteista ja pituudesta. ” kertoo Helisa.

”Hartsisten nukkejen maalaaminen on hyvin erilaista kuin esimerkiksi taulujen. Ensinnäkin nukkeja maalatessa maalataan kolmiulotteiselle pinnalle  Toisekseen materiaalien käyttäminen on erilaista. Hartsi ei ole kovin vastaanottavainen pinta maalata, esimerkiksi akryylimaalit eivät tartu siihen hyvin. Nukkeja maalatessa onkin tärkeä materiaali suojalakka, jota suihkutetaan nuken kasvoille ennen maalaamisen aloittamista, kerrosten väleissä ja lopuksi. Käytännössä nuken ”meikki” koostuu monesta eri kerroksesta, ja suojalakka sekä suojaa hartsia että tekee nuken meikistä kestävän.”

  • Haastavinta: tietyt yksityiskohdat, esimerkiksi suun sisäpuolen maalaaminen tilanpuutteen vuoksi. Joskus on vaikeaa saada oma visio toteutettua haastavalle kolmiulotteiselle pinnalle – usein lopputuloksesta tuleekin erilainen mitä oli alunperin ajatellut.
  • Mukavinta: pienten yksityiskohtien maalaus, etenkin kulmakarvojen ja alaripsien karvojen maalaaminen on todella hauskaa, vaikka se vaatiikin paljon pyyhkimistä ja uudelleen yrittämistä
  • Yllättävintä:  tässä hommassa ei tule koskaan ”valmiiksi”, vaan taitojen kehittyminen jatkuu niin kauan, kuin tätä hommaa tekee.
4H -yritysohjaaja Taru Riikonen ja 4H -yrittäjä Helisa Reittola käyvät läpi 4H-yrityksen pyörittämiseen liittyviä asioita Kauppaneuvoksen kahvilassa Joensuussa. Kuva: Kristiina Vesama

”Asiakkaiden nukkejen maalaaminen on eri tavalla haastavaa kuin omien nukkejen työstäminen. Asiakkaalle maalatessa mennään jonkun toisen vision ja toiveiden mukaisesti, joka tuo ihan erilaisen lähestymistavan asiaan. Se on kuitenkin omalla tavallaan vieläkin antoisampaa, sillä asiakkaan ilo ja kiitokset onnistuneesta lopputuloksesta lämmittävät mieltä pitkään. Sillä ajatuksella syntyikin nyt tämä 4H-yritys, Aeterno Aesthetics.”

Kiinnostuitko? Haluaisitko maalauttaa oman nuken?

4H-yrityksen Aeterno Aesthetics löydät

Instagramista: asilehbackwards

Facebookista: https://www.facebook.com/aeternoaesthetic?__mref=message_bubble (Aeterno Aesthetics)

 

Kuva: Helisa Reittola