Dukan vai tukään – ruokaa ja verkkokauppaa

Yritetään yhdessä -hankkeen Kontiolahden ryhmä perusti viime torstaina, 29.9.16 ensimmäisen 4H-yrityksensä. Ryhmä on kokoontunut viime toukokuusta lähtien ja suunnitellut oman harjoitusyrityksen ideaa ja toimintaa. Lopullinen sysäys perustamiselle oli Joensuun ryhmä, joka perusti oman harjoitusyrityksensä vain päivää aiemmin. Harjoitusyrityksen nimeksi sovittiin somalin kauppaa vastaava sana, “dukan”. Oikean kirjoitusmuodon löytäminen aiheutti hieman päänvaivaa ja siksi rekisteröintipapereihin kirjoitettiin yrityksen nimeksi “Tukään”. Dukan saattaa luoda mielleyhtymän myös saman nimiseen diettiin. Kirjoitusasusta huolimatta ajatus on tärkeintä eli harjoitusyrityksen idea eli  tehdä ja myydä somaliruokaa sekä käydä verkkokauppaa. Verkkokaupan perustaminen on ollut mukana olevien nuorten haaveena ja 4H-yrityksen avulla on mahdollista testata idean toimivuutta ja kannattavuutta.

Tukänin perusti 3 maahanmuuttajataustaista nuorta, Aisha ja Hirsi Kontiolahdelta sekä yksi nuori, Sokorey Lieksasta. Liikeideana on valmistaa somaliperinteen mukaista ruokaa, kuten sambusoita ja myydä niitä eri tapahtumissa Joensuun ympäristössä. Tämän lisäksi “Tukään” avaa verkkokaupan, mutta tuotevalikoimaa ei ole vielä suunniteltu. Tavoitteena on hyödyntää nuorten osaamista, kiinnostusta ja taitoja monipuolisesti 4H-yrityksen toiminnassa.

Haasteena “Tukäänin” toiminnassa ovat maantieteelliset etäisyydet nuorten välillä. Viikottaisiin yrittäjyysvalmennuksiin on mahdollista osallistua verkon välityksellä, mutta varsinainen toiminta vaatii ainakin välillä yhteisiä kohtaamisia. Asiaa ei tee yhtään helpommaksi julkisen liikenteen kehnous Lieksan suuntaan, joten erityisjärjestelyjä vaaditaan.  Yritetään yhdessä -hanke pyrkii kuitenkin helpottamaan liikkumista ja löytämään toimintamuotoja mihin kaikki voivat osallistua asuinpaikasta riippumatta.

Nuorten tavoitteena on käynnistää varsinainen yritystoiminta lokakuun aikana.